Cosway Street
Client Greenhouse Sports
Consultant Latitude Architects
Value £3.7M

Cosway Street

Cosmur’s 44 years of experience in refurbishing listed buildings resulted in securing the conversion and alteration of a Grade II deconsecrated 1820’s church building into a sports facility.

Scope of works:

  • Strip out of existing furnishings, fixtures and fittings, redundant services installations ad selected internal partitions wall.
  • Structural alterations, including removal of WWII air raid shelter, converting an external vault into part of a new internal stair enclosure, and installation of a new ground floor support a new sports floor.
  • Replacement roof coverings.
  • Cleaning, repair, remodelling and replacement of existing stonework to maintain the detail and integrity of the existing external design.
  • Construction of a new entrance area and access ramp.
  • Construction of a new passenger lift within the Bell Street entrance area of the building.
  • Construction of a new stair within a new rear addition to the building.
  • Construction of a new steel framed entrance canopy.
  • New changing, shower and WC facilities.
  • Construction of new sports areas.
  • Glass balustrade to 1st floor gallery.
  • The construction of studwork partition walls.
  • The construction of movable walls.
  • New electrical, heating, cooling and water distribution installations.
  • Kitchen installation.
  • Extensive repairs to existing fibrous plaster vaulted ceilings and main wall including ornate decorative works all under the satisfaction of the Conservation Officer.
  • New ceilings including new lighting, acoustic and fire protection measures including alarm and detection installations.
  • New foul drainage arrangements together with sanitary ware and kitchen installations
  • New finishes to walls, ceilings, floors etc.

Challenges:

  • Working on a Grade II listed building, liaising with Conservation Officers and English Heritage.
  • Protection of historical features.
  • Discharging numerous planning conditions.
  • Previous alterations and renovations had compromised the structural integrity of the building.
  • As built drawings from the previous renovation and full asbestos surveys were not provided.
  • Poor condition of the existing structure, over the year’s materials such as the timber had suffered from rot, steelwork had suffered from corrosion and the lime mortar had deteriorated
  • Working within an inner London City site with restricted access, limited area for storage and site set up.
  • Vehicle access was hampered due to a one-way system, narrow roads and restricted parking.
  • The building was adjacent to an occupied school.

Solutions

  • We appointed a team that was experienced, skilled and understood the sensitivity required when working on listed buildings.
  • A full conditional survey was conducted which was supported with photographic evidence
  • detailing the historical features that required  protection .
  • Early engagement with Conservation Officers and English Heritage took place to clearly
  • understand their requirements and get their support during construction.
  • Detailed method statements were provided for each activity detailing measures of
  • protecting the historical features on the project.
  • Where replacement items were required, we retained the existing components and samples
  • were provided for comparison. For example, samples of the bronze windows that required replacing were carefully produced by specialist subcontractors and put next to the originals allowing the conservation Officers to compare and sign off.
  • The mortar used for refurbishing the brick work was made with lime to match the existing. The cleaning of the masonry surfaces was conducted by specialist sub contractors who had to provide detailed method statements that was approved by Conservation Officers
  • Our site access and compound arrangements was designed to cause minimum disruption to the residents and the adjacent school and allowed safe and unencumbered access for members of the public and Site Operatives.
  • The site was registered under the Considerate Constructors Scheme. We are recognised as Partners in recognition of our high scores for minimising disruption to the local community, maintaining high standards of quality, health and safety and environmental performance. We are one of very few SME businesses that have achieved this standard.

We incorporated the existing local and community traffic conditions within a Traffic Management Plan, which included;

  • Planning deliveries of plant and material in advance.
  • Being mindful of the close proximity to Christ Church Bentink Church of England Primary School, coupled with the narrow, one way road system.
  • School setting down and pick up times were avoided.
  • We provided a banksman/look-out during all deliveries.
  • We encouraged weekly delivery schedules.
  • ‘just-in-time’ delivering system was implanted allow us to take materials into the building and store them at the working level, reducing the likelihood of damage by multiple handling.